Beestjes & behandeling

Check je planten goed op beestjes. Ook als je even naar je planten kijkt en je ziet niks: kijk nog even wat langer. Naar de onderkant van het blad, naar de steel, naar de luchtwortels. Zie je webjes? Witte puntjes? Zwarte langwerpige beestjes?

Gooi niet gelijk je plant weg. Ik beschrijf hier in het kort hoe ze eruit zien en wat je kunt doen om je plant te behandelen:

Trips: zwarte langwerpige beestjes. De larven ervan zijn groen. Druk ze dood. Neem de bladeren af met een sopje met: lauwwarm water, spiritus, azijn & groene zeep. Ik gebruik een dun lapje zodat ik de bladeren niet beschadig. Maak zowel de boven,- als de onderkant van het blad schoon en ook de stengel.

Spint: webjes en aan de onderkant van je blad zie je witte puntjes die niet bewegen. Ze houden niet van vochtigheid en je kunt het vaak voorkomen door je planten regelmatig te sproeien en de luchtvochtigheid hoog te houden. Neem de bladeren & stengels af met een nat doekje.

Wolluis: witte wollige beestjes met twee lange pootjes. Ze zitten overal maar vaak ook in de oksels van de plant en de plekken waar een nieuw blad uitrolt. Stip ze aan met een wattenstaafje met spiritus.

Rouwvarenmugjes: het lijken fruitvliegjes die rondom je plant vliegen. Ze houden van vochtige aarde. De eitjes zitten vaak in de potgrond die je koopt en komen uit zodra je water geeft. Je planten verpotten heeft dus vaak geen zin. Er zijn vele oplossingen voor: aaltjes, kaneel aftreksel en vele andere oplossingen die je op internet kunt vinden. Ik hanteer een wat agressievere vorm: ik strooi mierenpoeder (van de Kruidvat, een bus is €3,80 geloof ik) over de grond heen. Het is erg giftig dus als je dieren en/of kinderen hebt die graag dingen in hun mond stoppen raad ik je aan dit niet te gebruiken of om je planten op een plek te zetten waar ze niet bij kunnen.

Savage Jungle

Ik ben nu sinds juli bezig met mijn kamerplantenhobby en heb al een hoop geleerd! Heb ook een hoop beginnersfouten gemaakt, maarja dat gebeurt.

Zo heb ik het volgende geleerd:

• planten van onderen water geven

• liefst regenwater

• verpotten zodra je ze hebt gekocht want meestal zijn de potten te klein. Zie de wortels die van onderen eruit komen

• zorg dat het water kan weglopen zodat je plant geen wortelrot krijgt (bijv door binnenpot met gaatjes of een terracottapot)

• weet waar de zon komt in je huis en waar je de plant moet zetten

• gebruik een aardemix van bijv potgrond, perliet, kokosvezels. Sommige planten gaan goed op sphagnum mos (je kunt ook de potgrond van tevoren in de magnetron doen, dat doodt de beestjes -rouwvliegjes- die er soms al inzitten)

• gele bladeren betekent meestal teveel water, bruine bladeren meestal te weinig water

• check in het tc (of waar dan ook) vóór aankoop of je plant beestjes heeft. Door onder de bladeren te kijken

• sproeien: de een doet het eens per dag, de ander eens per week en de ander nooit. Niet echt een richtlijn voor

 (ik bewerk de post soms als me nog iets te binnenschiet of meer tips krijg)

Shelter Station

💚 SAVAGE JUNGLE 💚 

Ben je benieuwd hoe de shelterplek eruit ziet? Zo dus!
Dit is een van de plekken waar de asielplantjes wachten totdat ze een nieuw huisje hebben gevonden. Aangezien ik niet gigántisch veel plek heb, hoop ik dat er lekker doorstroom komt van adoptie & donatie. Voel je heel erg vrij om plantjes een nieuw huisje te geven 🌿 (ps alleen de hangplantjes bovenin zijn niet ter adoptie)

Vrijwillige bijdrage

Bij sommige verkoop advertenties staat er € vrijwillige bijdrage. Wat betekent dit?

Ik vind het belangrijk dat voor alle economische lagen in onze samenleving het mogelijk is om plantjes in huis te hebben, het gezelliger te maken, sfeer & rust te creëeren etcetera. Dus ook voor mensen met een wat kleiner besteedbaar budget. Vrijwillige bijdrage kan zijn €0,05 of bijvoorbeeld €2. Of wat je er ook maar voor over hebt én kunt besteden. 
Aangezien ik nog maar net begonnen ben met het Plantenasiel Zaanstad heb ik nog niet gigantisch veel diversiteit in keuze voor jullie. Ik probeer voor nu nog even mijn benzine & andere onkosten eruit te halen. Zodra het aanbod voor jullie wat groter is, zullen ook wat van de grotere planten voor een vrijwillige bijdrage aangeboden worden. Ik hoop dat jullie het initiatief leuk vinden!

En ik haal dus ook plantjes op die gedoneerd mogen worden aan het plantenasiel. Misschien ben je er op uitgekeken, wil je ‘m niet meer, is ‘ie achtergebleven in huis, of verloopt de verzorging niet zo lekker. Hoe dan ook, ik haal je kamerplant graag op. 

Mijn ophaaldagen & tijden zijn woensdag en zondag tussen 11-14 uur. Je mag je plant uiteraard ook altijd naar me toe brengen (Wormer). 
Groetjes! 💚

Wie zijn wij?

The Savage Jungle is de naam van de plantenwinkel en het ‘plantenasiel’ is een groot onderdeel van de winkel. The Savage Jungle shop in de toekomst specifieke planten gaat verkopen (denk aan Anthuriums, Alocasia’s, Philodendrons etc) en zal tevens bestaan uit een deel van de eigen collectie van eigenaresse Saskia Savage (@saskiasavagecom). The Savage Jungle haalt met alle liefde planten op bij mensen die ze weg willen doen om wat voor reden dan ook en geeft ze een TweedeKans. Uiteraard mogen ze ook gebracht worden (bij Saskia in Wormer). Voor deze planten vragen we ook een vergoeding ivm gemaakte materiaalkosten en de tijd & energie die we er in steken (met heel veel liefde hoor 💚🌿). In plaats van planten te verkopen die uit kwekerijen worden opgekocht, verkopen wij liever planten met een verhaal van particulieren die een tweede kans hebben gekregen 🌿