Beestjes & behandeling

Check je planten goed op beestjes. Ook als je even naar je planten kijkt en je ziet niks: kijk nog even wat langer. Naar de onderkant van het blad, naar de steel, naar de luchtwortels. Zie je webjes? Witte puntjes? Zwarte langwerpige beestjes?

Gooi niet gelijk je plant weg. Ik beschrijf hier in het kort hoe ze eruit zien en wat je kunt doen om je plant te behandelen:

Trips: zwarte langwerpige beestjes. De larven ervan zijn groen. Druk ze dood. Neem de bladeren af met een sopje met: lauwwarm water, spiritus, azijn & groene zeep. Ik gebruik een dun lapje zodat ik de bladeren niet beschadig. Maak zowel de boven,- als de onderkant van het blad schoon en ook de stengel.

Spint: webjes en aan de onderkant van je blad zie je witte puntjes die niet bewegen. Ze houden niet van vochtigheid en je kunt het vaak voorkomen door je planten regelmatig te sproeien en de luchtvochtigheid hoog te houden. Neem de bladeren & stengels af met een nat doekje.

Wolluis: witte wollige beestjes met twee lange pootjes. Ze zitten overal maar vaak ook in de oksels van de plant en de plekken waar een nieuw blad uitrolt. Stip ze aan met een wattenstaafje met spiritus.

Rouwvarenmugjes: het lijken fruitvliegjes die rondom je plant vliegen. Ze houden van vochtige aarde. De eitjes zitten vaak in de potgrond die je koopt en komen uit zodra je water geeft. Je planten verpotten heeft dus vaak geen zin. Er zijn vele oplossingen voor: aaltjes, kaneel aftreksel en vele andere oplossingen die je op internet kunt vinden. Ik hanteer een wat agressievere vorm: ik strooi mierenpoeder (van de Kruidvat, een bus is €3,80 geloof ik) over de grond heen. Het is erg giftig dus als je dieren en/of kinderen hebt die graag dingen in hun mond stoppen raad ik je aan dit niet te gebruiken of om je planten op een plek te zetten waar ze niet bij kunnen.

Gepubliceerd door Saskia Savage

β›πšŒπš˜πšžπš—πš πš’πš˜πšžπš› πš‹πš•πšŽπšœπšœπš’πš—πšπšœβœ